İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yeni Kitaplar Raflarda

Can Yayınları mayıs programını duyurdu.

Bu ayın programında Mine Söğüt’ün masallardaki klişeleri, ezberleri, alışılageldik kalıpları yıkarak olaylara bambaşka bir açıdan bakmayı önerdiği yeni kitabı Ormandaki Kalpsiz Ceylan bu ayın öne çıkanları arasında. Ormandaki Kalpsiz Ceylan, iyiliğe, dostluğa, akla dair, herkes için bir masal.  

Türk edebiyatının en özgün öykücülerinden Tomris Uyar’ın Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanan eseri Yaza Yolculuk dördüncü baskısıyla raflardaki yerini alırken, İran edebiyatında modern öykücülüğün kurucularından kabul edilen Sadık Hidayet’in başyapıtı Kör Baykuş bu ayın göze çarpanlarından.

Aneta Emilova’nın bütün benliği, aklı ve kalbi bir çantaya hapsolmuş Gustav’ın hikâyesine odaklandığı eseri Bir Kâğıt Daha, çağdaş Rus edebiyatının aykırı sesi Vladimir Sorokin’in distopik romanı Manaraga, Édouard Louis’nin homofobiyi, ırkçılığı, egemenlerin zorbalığını, sosyal eşitsizliği ele aldığı otobiyografik romanı Değişmek ve Amerikan edebiyatının kara mizah ustası Kurt Vonnegut’un iki başyapıtı Gece Ana ve Mutlu Yıllar Wanda da mayıs ayında okurla buluşacak eserlerden. 

İşte mayıs kitaplarından detaylar…  

Mine Söğüt, Ormandaki Kalpsiz Ceylan

Mine Söğüt’ün yeni kitabı Ormandaki Kalpsiz Ceylan, masallardaki klişeleri, ezberleri, alışılageldik kalıpları yıkarak olaylara bambaşka bir açıdan bakmayı öneriyor. Söğüt, yetişkinlere masallarıyla iyi görünenin kötü, kötü görünenin iyi olabileceğini tüm çıplaklığıyla gözler önüne sererken bir yandan toplumsal normları sorguluyor öte yandan önyargıları yıkıyor.  Ormandaki Kalpsiz Ceylan, iyiliğe, dostluğa, akla dair, herkes için bir masal.   

Aneta Emilova, Bir Kâğıt Daha

Aneta Emilova’nın Gorlassar Lugardis mahlasıyla yayımladığı ilk romanı Bir Kâğıt Daha, aklını bir çantada taşıyan ve bütün benliği bu çantaya sıkışmış Gustav’ın hikâyesini odaklanıyor. Aşk, aile, dostluk, cennet, cehennem ve ötesi: Hepsi, Bir Kâğıt Daha’da…

Vladimir Sorokin, Manaraga (çev. Eyüp Karakuş)

Schnitzler ateşinde Viyana usulü çıtır şnitzel alır mıydınız? Çağdaş Rus edebiyatının özgür ve aykırı sesi Vladimir Sorokin’in 2037 yılında geçen distopik romanı Manaraga, kitapları ve edebiyatı nelerin beklediğini sorguluyor. Roman, günümüz uygarlığının gidişatı üzerine acı bir hiciv niteliğinde.

Tomris Uyar, Yaza Yolculuk

Tomris Uyar’ın 1987 yılında, 33. Sait Faik Hikâye Armağanı’nı kazanan eseri Yaza Yolculuk, iç hesaplaşmalarla, iç yolculuklarla dolu bir öykü kitabı. Basmakalıp değer yargılarını, kişinin kendisi ve yakın çevresiyle ilişkisini gözden geçiren bu öyküler, yaz mevsimi aracılığıyla her yolun insanın kendisine çıktığını imliyor. 

Sadık Hidayet, Kör Baykuş (çev. Makbule Aras Eyvazi)

20. yüzyılın en büyük İranlı yazarlarından biri olarak kabul edilen Sadık Hidayet’in başyapıtı Kör Baykuş, insan ruhunun karanlık dehlizlerini araştıran, hem yazarları hem de eserleri derinden etkileyen bir şaheser. İlk baskısı 1936’da Hindistan’da yayımlanan ve İran’da satışı yasaklanan eser, birçok dile çevrilmiştir.

Édouard Louis, Değişmek (çev. Ayberk Erkay)

Ülkemizde Eddy’nin Sonu, Babamı Kim Öldürdü, Bir Kadının Kavga ve Dönüşümleri, Şiddetin Tarihi kitaplarıyla tanınan Édouard Louis yeni kitabı Değişmek’le okurla buluşuyor. Eserinde kendi hikâyesine dair her detayı, her vahşeti ve her umutsuzluk notasını tek tek ortaya çıkaran yazar, şiddete kurban gitmiş çocukluğunun intikamını almak için kendi ruhunu bile yerle bir etmekten korkmadan başka biri olmak uğruna verdiği mücadeleyi, ödediği bedelleri dile getiriyor.   

Kurt Vonnegut, Gece Ana (çev. Emrah Serdan) / Mutlu Yıllar Wanda June (çev. Handan Balkara)

Billy Pilgrim ve Kilgore Trout gibi eşsiz karakterlerin yaratıcısı Kurt Vonnegut, iki kitabıyla okurla buluşuyor. Vonnegut’un hiciv ve ironi dolu mizahi tarzıyla kaleme aldığı ve İkinci Dünya Savaşı ile savaş sonrası dönemde geçen bir casus hikâyesi olan Gece Ana, ahlak anlayışımıza cüretkâr bir meydan okuma niteliğinde. Kara mizah ustası yazarın, uzun yıllar evine dönememiş, savaşta öldüğü düşünülen Harold Ryan ve ailesini konu edinen oyun türündeki eseri Mutlu Yıllar Wanda June ise kapitalizm, milliyetçilik, erkeklik ve Amerikan kültürü üzerine bir başyapıt.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir