İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Haftadan Süzülenler #1

Bir yandan ülke bir yandan dünya gündemini takip ede ede göz kaslarımızın yorulduğu, ama bir yandan da havaların “Summer is Coming” dediği ve güzel enerjiler yaydığı bir Pazar gününden herkese merhaba!

Bu haftanın teknolojik gelişmelerinde satın almalar, rekor rakamlar ve ilkler ön plana çıkarken haydi hep beraber haftayı şöyle bir süzüp neler olmuş kısa kısa bakalım.

Gençlerimizi Hep Yurtdışına Kaptırıyoruz

Ülkemizin göz bebeği markalarından biri olan Trendyol’un teslimat markası Trendyol Go’nun %85’lik hissesi Uber tarafından 700 milyon dolara satın alındı. 2024 yılında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) devlet fonu Mubadala’ya 250 milyon dolara satılan Getir’den sonra yeni bir rekor fiyata satılan Trendyol Go’nun resmi satış süreci önümüzdeki aylarda tamamlanacak.

uber eats

Bir benzer haber de N11’den geldi. Getir’in bünyesinden çıktıktan sonra biraz elden ele oynayan N11 platformunun %100 hissesi, Abu Dabi merkezli DMSF Holding Limited şirketi tarafından birkaç ay önce satın alınmıştı. Rekabet Kurumu bu hafta satın alıma onay verdi ve süreç tamamlanmış oldu.

Birer Birer Masadan Eksiliyor Dostlar

ICQ, MSN, MySpace ve daha niceleri derken bir eski dostu daha kaybettik a dostlar. 20 yıldan fazladır gurbetteki internet kafelerin aranılan ismi olan, kimi zaman hoşlandığımız kızla konuştuğumuz, kimi zaman da hayalimizdeki şirketle iş görüşmesi gerçekleştirdiğimiz Skype, bu hafta itibariyle kullanıma kapandı. Özelikle pandemi döneminde yıldızı yükselen MS Teams uygulamasından sonra son kalan popülerliğini de kaybeden Skype, bundan böyle ekran görüntülerimizde kalan bir anı olacak.

skype

Kanka Ben Powerbank Taşımıyorum Ağırlık Yapıyor

Geçen yıl atom enerjisiyle çalışan ve yeniden şarj edilmeye ihtiyaç duymadan 50 yıl boyunca -evet yazıyla elli- elektrik üretmeyi vaat eden bir minyatür pil geliştiren Pekin merkezli start-up şirketi Betavolt, bu pilin seri üretimine başladı. BV100 adı verilen batarya küçük bir madeni para büyüklüğünde ve şirkete göre asla şarj edilmeye ihtiyaç duymayan cep telefonlarında ya da ileri seviye drone cihazlarda kullanılabilecekmiş. Apple’ın bu şirketi satın alıp “iDon’t” isimle bu bataryayı satmaya başladığını düşünsenize.. 🙂

BV100 betavolt

Arkadaşlar Merhaba Kanalıma, Pardon, Beynime Hoşgeldiniz!

Son dönemde sağı solu belli olmayan ve iyice “necidir bu adam” diyerek hayıfladığımız Elon Musk’ın kurucusu olduğu Neuralink’in beyin çipi, konuşma yetisini kaybetmiş bir hastanın kendi sesiyle YouTube videosu hazırlamasını sağladı. Nörodejeneratif bir hastalık olan ALS’ye (Amiyotrofik Lateral Skleroz) sahip Brad Smith, beyninin motor korteksine yerleştirilen implant sayesinde bilgisayardaki fare imlecini kontrol ederek implantın günlük yaşamında nasıl çalıştığını anlattığı bir video hazırladı, editledi ve Youtube kanalına yükledi. Smith’in konuşma yetisini kaybetmeden önceki ses kayıtları da yapay zekâ aracılığıyla analiz edilerek sentetik sesi oluşturuldu ve videoya eklendi.

Biraz ürkütücü biraz da vay canına dedirten bu gelişmenin, gerçekten de ileride daha güzel gelişmeler ve evrimlere temel olmasını diliyor, ileride sahip olacağımız Black Mirrorvari çiplerimiz için şimdiden hayırlı olsun diyorum.

Ailenin İkinci Çocuğu Hep Şımartılır Zaten

Dünya genelinde 5 Haziran’da, ülkemizde ise 13 Haziran’da piyasaya sürülecek olan Nintendo Switch 2’nin Türkiye fiyatı belli oldu. İkinci jenerasyon konsolun satış fiyatı 36.999 TL olarak belirlendi. Resmi dağıtımını CD Media Turkey şirketinin üstleneceği konsolun Mario Kart World Bundle özel sürümü de 39.999 TL olacak. Evet biliyorum aşırı pahalı. Ama zaten Nintendo şirketi konsolun ve aksesuarlarının dünya genelindeki yüksek fiyatlandırma politikası yüzünden fazlaca eleştiriliyor. Bakarsınız satışlar düşük olursa fiyatlarda gerileme mümkün olabilir. (Yazarken ben de inanmadım açıkcası ama umut işte)

nintendo switch 2

İşte Bunlar Hep Ekosistem

Apple, her sene olduğu gibi 2025’in ikinci çeyreğinde de elde ettiği gelirle yine zirvelerde yaşamaya devam ediyor. Ancak bu dönemin bir farkı var. Bu seneki finansal dağılımda şirket, en büyük kazancını donanım ürünlerinden değil App Store, Apple Music, iCloud, Apple TV+ ve AppleCare gibi dijital servislerinden kazandığını açıkladı. Son yıllardır gerçek anlamda entegre hale gelen dijital ekosistemi ve giderek artan kullanıcı sayılarıyla dijital hizmetler, yıllık 100 milyar dolarlık hacme ulaştı. Şirket tarihine altın harflerle kazınacak olan gelir, şu anda şirketin toplam gelirinin %21’lik ve en büyük kısmını oluşturuyor. 

apple

Evet efenim bu haftayı dudaklarımızın uçukladığı rakamlarla, “nasıl oluyor?” diye sorguladığımız gelişmeler ve haberlerle bitirirken herkese güzel yeni bir hafta diliyorum. Haftaya yeniden görüşmek üzere!

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir