İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Kahveye Dair İki Durak: Cenk R. Girginol’un Kitaplarında Tadım ve Yolculuk

Kahveyle ilgili kitaplar çoğu zaman tarif ya da tanıtım metinlerine indirgenir. Oysa Türkiye’nin ünlü ve sayılı kahve uzmanlarından Cenk R. Girginol’un “Topraktan Fincana Kahve” ve “Fincandan Lezzete Kahve” adlı iki eseri, bu alanda farklı bir yaklaşım sunuyor: Bilgiyle donanmış, kültürle örülmüş, deneyimle içselleştirilmiş bir anlatı.

İlk Durak: Kahveye Dair Bir El Kitabı — Topraktan Fincana Kahve

Girginol’un ilk kitabı, kahve çekirdeğinin doğduğu topraklardan fincana uzanan tüm üretim sürecini titizlikle ele alıyor. Çiftçilerin emeğinden iklimin rolüne, çekirdek işleme tekniklerinden kavurma profillerine kadar her başlık, bir ders notu ciddiyetinde ama sıkıcı olmadan aktarılıyor. Yazarın dili yalın ama yüzeysel değil; terimleri açıklıyor, süreci kavratıyor. Mesela Kopi Luwak/Luwak Kahvesi bölümünü okumanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Ancak bu kitap sadece teknik bir rehber değil. Zaman zaman üreticilere, bölgelere ve emek tarihine de değinerek, kahveye bir emtia değil, bir yolculuk nesnesi olarak bakıyor. Bu bakış, kahve tüketimini bilinçlendirme açısından önemli. Girginol, kahveyi “hikâyesi olan bir içecek” olarak görüyor ve bu yaklaşım okuyucunun zihninde bir şeyleri değiştiriyor.

İkinci Durak: Tat, Kültür ve Deneyim — Fincandan Lezzete Kahve

İkinci kitap, kahvenin deneyim boyutuna odaklanıyor. Kahvehane kültürü, kahve falı, coğrafi tat profilleri, farklı içim alışkanlıkları ve hatta ünlü şeflerden kahveyle yapılan tarifler kitabın ana omurgasını oluşturuyor. Ancak bu sefer mesele teknikten çok estetik. Kitap, kahvenin bir duyular bütünü olduğunu hatırlatıyor.

Fincandan Lezzete Kahve, okuyucuya “Nasıl demlemeliyim?” sorusundan çok “Neyi seviyorum, neyi fark ediyorum?” sorusunu sorduruyor. Bu da kitabı sadece öğretici değil, yönlendirici de yapıyor. Kahve kültürüyle ilgili anekdotlar ve bölümler arası geçişler metne akıcılık katıyor.

Her iki kitap da görsel olarak zengin ve iyi kurgulanmış. Bölüm yapıları net, bilgiler tekrar etmiyor, grafik destekleri yerli yerinde. Her iki kitap da kahve üzerine düşünme biçimini değiştirme potansiyeline sahip.

Cenk R. Girginol’un bu iki kitabı, kahveye merakı olan herkes için çok yönlü bir okuma deneyimi sunuyor. Topraktan Fincana Kahve, bilgi temelli bir üretim atlasıysa, Fincandan Lezzete Kahve bir tadım güncesi. Biri yolculuksa, diğeri varış noktası. Biri anlatıyorsa, diğeri hissettiriyor.

Kahveye sadece bir içecek olarak değil, bir kültür formu olarak yaklaşan bu iki kitap, özellikle bağımsız kahve sahnesine ilgi duyan okurlar için kaçırılmayacak birer kaynak. Sadece içmek değil, düşünmek isteyenlere…

Cenk R. Girginol Kimdir

CENK R. GİRGİNOL, 1980’de İstanbul Üsküdar’da doğdu. Uluslararası bir şirkette çalışma hayatına başladı ve 2003’te kahve sektörüne satış, eğitmenlik, yöneticilik ve uzmanlık görevleriyle dahil oldu. Farklı ülkelerde, dünyaca ünlü kahve eğitmenlerinden ve çeşitli firmalarından kahve kavurma, kahve tadımı ve genel kahve eğitimleri aldı. Kendisi de kahve eğitimi vererek barista yetiştiren Cenk Girginol, 2018’den beri profesyonel kahve danışmanı olarak birçok markaya hizmet vermektedir. 2016’da Kahve-Topraktan Fincana adlı kitabı yayımlandı; Gourmand World Cookbook Awards tarafından önce “Türkiye’nin En İyi Kahve Kitabı” (Winner), ardından 55 ülke arasından “Dünyanın En İyi Kahve Kitabı” (Best in The World) ödüllerine layık görüldü. 2018’de Amerikan Independent Press Awards tarafından Türkçe bir kitaba ilk defa verilen “2018- BK Interior Design” ödülünü kazandı. Kahve-Topraktan Fincana, 2019’da Çinceye çevrildi ve Çin’deki ilk Çince yayımlanan kahve kitabı olarak literatüre girdi; 2020’de Coffee From The Soil To The Cup adıyla İngilizce yayımlandı; aynı yıl Gourmand World Cookbook Awards tarafından son 25 yılın en iyilerinin ödüllendirildiği törende, 1995-2020 yılları arasında “The Best of The Best” ödülüne layık görülerek İsveç’te yer alan Alfred Nobel House’da bir yıl boyunca Türkiye’yi temsil eden tek kitap olarak sergilendi. Aynı yıl içinde “2020-Best in the World-Foreign Rights Seller” ödülünü de diğer ödüllerin yanına ekledi. 2018’de ikinci kitabı Kahve-Fincandan Lezzete yayımlandı. Bu kitabıyla da 2019’da önce Gourmand World Cookbook Awards tarafından “Türkiye’nin En İyi Kahve Kitabı” (Winner), sonrasında 2019 “Dünyanın En İyi Kahve Kitabı” (Best in The World) ödüllerine layık görüldü. 2020’de Türk kahvesi ve kültürünü her yönüyle ele alan Ahde Vefa-Bir Türk Kahvesi Hikâyesi yayımlandı. Bu kitapla yine Gourmand World Cookbook Awards 2020 “Dünyanın En İyi Kahve Kitabı” (Best in the World) ödülünü alarak üç kitabıyla da üst üste kendi alanında Dünyanın En İyi Kitapları listesine girdi. Ayrıca, kapakta yer alan, dünyanın en önemli mikroart sanatçılarından Hasan Kale’nin kahve telvesiyle çizdiği eserle “En İyi İllüstrasyon Ödülü” de alarak iki ayrı dalda “Best in the World” ödülü kazandı. Girginol, eğitim ve hizmetlerini, markası Albero del Caffe ve Bloom Coffee Roastery’de sürdürmekte olup, Okan Üniversitesi bünyesinde Türkiye’nin ilk üniversite seviyesinde kahve eğitimcisi olarak ders vermektedir. Ayrıca Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği yönetim kurulu üyesidir.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir