Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, onur yazarı olarak Murathan Mungan’ı ağırlarken edebiyatın tüm renklerini “Edebiyatın Her Hali” temasıyla kutlamaya hazırlanıyor. 13-21 Aralık tarihleri arasında gerçekleşecek fuarda, kitapseverleri zengin etkinlikler bekliyor.
Türkiye’nin en büyük edebiyat etkinliklerinden biri olan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 42. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Tüyap Fuarcılık Grubu ve Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle gerçekleşecek olan fuar, bu yıl 13-21 Aralık 2025 tarihleri arasında kitapseverlerle buluşacak. Etkinliğin merkezinde ise edebiyatımızın özgün ve çok yönlü kalemi Murathan Mungan bulunuyor.
Onur Yazarı Murathan Mungan
Tüyap Kültür Fuarları Danışma Kurulu tarafından 42. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın “Onur Yazarı” olarak seçilen Murathan Mungan, şiirden tiyatroya, hikâyeden romana uzanan eserleriyle edebiyatımıza derin izler bırakmış bir isim. Fuar kapsamında, Mungan’ın edebiyat serüveni çeşitli söyleşiler, paneller ve özel etkinliklerle ele alınacak. Ayrıca, yazarın hayatı ve eserlerinden oluşan özel bir anı kitabı da okurlarla buluşacak.
Tema: “Edebiyatın Her Hali”
Bu yılki fuarın teması ise “Edebiyatın Her Hali” olarak belirlendi. Edebiyatın farklı türleri, yaratıcı ifade biçimleri ve anlatı gelenekleri, fuar boyunca düzenlenecek etkinliklerle kapsamlı şekilde tartışılacak. Kitapseverler, yazarlar ve yayın sektörü profesyonelleri, bu tema altında gerçekleşecek paneller, imza günleri ve söyleşilerle edebiyatın geniş dünyasını keşfetme imkânı bulacak.
Fuara Giriş ve Etkinlik Detayları
42. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’na giriş; öğrenci, öğretmen, çocuk, emekli ve engelliler için ücretsiz olacak. Ziyaretçiler, hafta içi 10.00-19.00, hafta sonu ise 10.00-20.00 saatleri arasında fuarı ziyaret edebilecekler. Etkinlik, son günü olan 21 Aralık 2025 Pazar günü saat 19.00’da sona erecek.
Fuardaki etkinliklerin detaylı programı, imza günleri ve daha fazlası için www.istanbulkitapfuari.com adresinden bilgi alınabilecek.
***
Murathan Mungan Hakkında:
Murathan Mungan İstanbul’da doğdu. Çocukluğu ve ilk gençlik yılları Mardin’de geçti. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. Aynı bölümde “master”ını tamamladı. Çeşitli dergi ve gazetelerde şiirler, öyküler, metinler, deneme, eleştiri ve incelemeler yayımlayarak adını duyurdu.
Ankara’da Devlet Tiyatroları’nda ve İstanbul’da Şehir Tiyatroları’nda “Dramaturg” olarak çalıştı. 1987’de günlük gazete Söz’de, “Kültür-Sanat Sayfası” editörlüğü yaptı. 1991’de Remzi Kitabevi’ne “Çilek” amblemli özel bir koleksiyon dizisi hazırlayıp yönetti.
İlk kitabı l980’de yayımlanan Mahmud ile Yezida idi. 1999 yılında Ankara Devlet Tiyatroları yapımı Geyikler Lanetler, aynı yıl Berlin’de, uluslararası bir tiyatro şenliği olan “Theater der Welt”e çağrılmış ve Schaubühne’de gösterilmiştir. Aynı oyun 2003 yılında Yunanistan’da Selanik Devlet Tiyatrosu’nda sahnelenmiştir. Geyikler Lanetler oyununa kaynaklık eden yazarın Cenk Hikâyeleri kitabındaki “Kasım ile Nasır” öyküsü, 1994’te İtalya’da “La Mamma Umbria”da sahnelenmiştir. Yazarın Lal Masallar adlı öykü kitabındaki “Muradhan ile Selvihan ya da Bir Billur Köşk Masalı” adlı öyküsü, 1987’de Fransa’da, Lulu Menase yönetiminde Théâter Des Arts de Cergy-Pontoıse’da sahnelenmiştir. Aynı öykü, Amerika’da Penguen Books’un “Dünya Hikâyeleri Antolojisi”ne seçilmiştir. Gene bu öykü 2008 yılında “Con Tempo” topluluğu tarafından Cenk Hikâyeleri kitabında yer alan “Binali ile Temir”le birlikte Frankfurt’ta müzikli oyun olarak sahnelenmiştir. 2003 yılında Kopenhag’daki “Bette Nansen Theater”da, yazarın “Sayfadaki Gibi”adlı kısa oyunu, bazı Doğulu yazarları bir araya getiren ortak bir proje olan “Bin Bir Gece” içinde yer almış, aynı oyun 2005 yılında İngiltere’de “1001 Nights now” adıyla Nottingham Playhouse’da sahnelemiştir.
Murathan Mungan 1989’da, İngiliz yazar Nell Dunn’ın “Steaming” adlı oyununu “Kadınlar Hamamı” adıyla sahneye koymuştur.
Mungan’ın döneminde Ankara İl Radyosu’nca seslendirilen iki tane de radyo oyunu vardır: Dört Kişilik Bahçe ve Ölümburnu.
Mungan bir tanesi filme alınan üç tane de film senaryosu yazmıştır. 1984’te Atıf Yılmaz tarafından filme alınan Dağınık Yatak’ın yanı sıra Dört Kişilik Bahçe ve Başkasının Hayatı adlı iki senaryosu daha vardır.
Murathan Mungan, bu arada yabancı yazarların öykülerinden ve yazılarından oluşan çeşitli seçkiler yayımlamayı sürdürmektedir.
Bugüne değin çoğu “Yeni Türkü” topluluğu tarafından seslendirilmiş olan şarkı sözleri yazmıştır. Yazdığı şarkıların Türkiye’nin önemli şarkıcıları, toplulukları tarafından yeniden seslendirilmesiyle oluşan Söz vermiş şarkılar adlı “cover” albümü 2004’te yayınlanmıştır. Bu albümü Aşk Tesadüfleri Sever ve 2020 Model adlı iki müzik albümü daha izlemiştir.
Kimi kitaplarının yanı sıra çeşitli yazıları ve şiirleri bugüne değin İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İsveççe, Norveççe, Lehçe, Yunanca, Fince, Boşnakça, Bulgarca, Farsça, Kürtçe, İspanyolca, Slovence, Çekçe, Danimarka, Hollanda ve Ukrayna dillerine çevrilerek çeşitli dergi, gazete ve seçkilerde yayımlanmıştır. Mungan, Almanya, Avusturya, Hollanda, Danimarka, İsviçre, Fransa, Amerika, Yunanistan, Çekya, Slovakya, Ukrayna, Polonya’da çeşitli söyleşi ve okuma programlarına katılmıştır. Yurtiçinde ve yurtdışında Mungan’la ilgili çeşitli radyo ve televizyon programları yapılmıştır.
2018 yılında ilgili kuruluşun dünya edebiyatından seçtiği altı yazardan biri olarak Berlin’de bir yıl boyunca DAAD bursuyla yaşamıştır.
Yazar 1985’ten beri İstanbul’da yaşamakta ve 1988’den beri serbest yazar olarak çalışmaktadır.
İlk yorum yapan siz olun