İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cam Sanatçısı Felekşan Onar ve Fy-shan Glass Studio’nun Büyülü Dünyası

Geçtiğimiz hafta, ülkenin en yetenekli cam sanatçılarının başında gelen Felekşan Onar’ın Asmalımecit’teki Fy-shan Glass Studio’sunda yeni ve limitli koleksiyonu “Touched”ın ön gösterimine davetliydim. Camlara karşı ilgim, incecik bardaklarla ve kadehlerle sınırlı diyebilirim. Bu kadar ince ve zarafetli işler de genelde antika olduğundan, bu konuda bir antika meraklısıyım.

Fy-shan Glass Studio’a girdiğim an; cama dair bambaşka, çok orijinal ve çok yüksek bir estetik zevkin dünyasına adım attığımı anladım.

En az estetik zevki ve özenli işleri kadar, mütevazı ve samimi duruşuyla da hemen farkedilen Felekşan Onar ile tanıştım. Kısa bir konuşmanın ardından -Felekşan Hanım kalabalık bir davete ev sahipliği yaptı dolasıyla herkese zaman ayırmaya çalışıyordu- merakım iyice artmış ve zanaatinden çok etkilenmiş halde, ortaya çıkan koleksiyonu hevesle incelemeye giriştim. Sanıyorum ki ülkede bu işi en hakkıyla yapan ve bunu yaparken de içtenliklerinden ve duruşlarından ödün vermeyen çok değerli Labrand ekibi, yeni koleksiyon hakkında beni her zamanki derinlikli donanımlarıyla fazlaca bilgi sahibi yaptılar.

Amorf formlar ve çift renk kullanımındaki ustalığı ile dikkat çeken bu limitli koleksiyonun ön gösterim davetinde, Felekşan Onar ile Görsel Sanatçı – Yazar Yasemin Özcan’ın da cam ve seramik üzerine çok hoş bir sohbetini dinleme şansı yakaladık.

Yeni kreasyon “Touched” renkleri, kullanım alanının genişliği ve ortama kattığı havasıyla oldukça etileyici.

Bu kreasyonun yaratıcısı cam sanatçısı Felekşan Onar oldukça uzun yıllar kurumsal şirketlerde çalıştıktan sonra, ilk gençlik arzusu olan camın peşinden gitmeye karar vermiş. Onar, bu durumu şöyle özetliyor: “16-17 yaşındayken bir gün sanat öğretmenimiz elinde 20 X 20 çerçeve camıyla sınıfa geldi ve “Bugün cam boyayacağız! Size cam boyamayı öğreteceğim.’ dedi. Hiç unutamayacağım bir andı, cam hayatıma o an girmiş oldu. Müthiş bir deneyimdi. Boyayı sürdüğünüz an ve kuruduğu an bambaşka bir renk olması, kontrolsüz oluşu…Muazzamdı…”

Felekşan Onar, esasında çok yönlü bir sanatçı. Müzikle de ilgilenmiş ve hatta Viyana’da eğitim dahi almış. 2017 yılında çıkardığı; yurtsuz insanlar, mülteciler, diasporalar gibi başlıkları içinde barındıran sergisi üzerine çalışırken; dünyanın en prestijli konser salonlarından biri olan Carnigie Hall’da, savaş nedeniyle ülkesi Suriye’den Polonya’ya göç etmek durumunda kalan ödüllü besteci Zaid Jabri’nin bir performansına denk gelir. Kendi deyimiyle “zorluğu seven” girişken karakteri harekete geçer ve sanatçıyla tanışarak, bu koleksiyonuna bir müzik yapmasını ister. Böylece iki sanatçı, bu sergiyle Berlin’in Bergama Müzesi’nde sanatseverlerle buluşur. 

Felekşan Onar, Zaid Jabri ile tekrar bir araya geleceğinin de müjdesini verdi.

Fy-shan Glass Studio’da eski koleksiyonlardan parçalar görme fırsatım da oldu. Renklerin kullanımı, tasarımlar, formlar… Her biri hakikaten sanat eseri.

Asmalımescit’teki bu güzel stüdyodan çok etkilenmiş ve cama dair kısa sürede çok şey öğrenmiş olarak çıktım. Yağmurlu Pera sokaklarında tasarımları ve ilham verici konuşmaları düşünerek yürüdüm.

Böyle sanatçılar iyi ki var. Felekşan Hanım’ın da daha çok üretmesi ve paylaşması dileğiyle. 2024’ün en değerli bir araya gelişlerinden biriydi. Bu koleksiyonu görmenizi, Felekşan Hanım ve Fy-shan Glass Studio’yu takip etmenizi şiddetle tavsiye ederim.

felekşan onar – görsel, labrand pr’dan alınmıştır.

Yazı: Berna Özyurt

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir