İstanbul, tiyatro severler için birbirinden farklı ve etkileyici gösterilere ev sahipliği yapıyor. Nisan ve Mayıs aylarında sahnelenmeye devam eden oyunlar, klasiklerden modern yapımlara kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor. Tiyatro dünyasından dikkatimizi çeken yapımlarından bir seçkiyle karşınızdayız. Kumbaracı50’den Moda Sahnesi’ne, Zorlu PSM’den ENKA Oditoryumu’na kadar, sahneye çıkacak yapımlar sadece tiyatroseverleri değil, aynı zamanda tiyatronun her türüne ilgi duyanları da cezbediyor. İşte Nisan ve Mayıs aylarında kaçırmamanız gereken bazı sahne performansları.
“Yaralarım Aşktandır” 4 Mayıs’ta Moda Sahnesi’nde

Nazan Kesal’ın İran’ın güçlü kadın şairi Furuğ Ferruhzad’a hayat verdiği “Yaralarım Aşktandır” adlı tek kişilik oyunu sahnelenmeye devam ediyor. Yazar Şebnem İşigüzel’in kaleme aldığı ve Berfin Zenderlioğlu’nun yönettiği, İran şiirinin isyankâr sesi Füruğ Ferruhzad’ın nefesini tiyatro sahnesine taşıyan oyun 4 Mayıs’ta Moda Sahnesi’nde İstanbullularla buluşuyor.
Prodüksiyonunu Poyraz Yapım’ın üstlendiği oyunda aynı iklimde açıp solan hepimizin hikayesi anlatılıyor. Baskı altında yaşayanların, hep eksik bulunanların ve her şeye rağmen yaşamaya devam edip sözünü esirgemeyenlerin sözünü sahneye taşıyor. Toprağa emanet edilmeyi bekleyen, ölüsüne bile tahammül edilemeyen Füruğ Ferruhzad, kendi arafında ömrünün şiirini yazıyor ve akıldan çıkmayacak sözler fısıldıyor, hepimize cesaret vermeye, “Kuş ölür, sen uçuşu hatırla” demeye geliyor.
“Nihayet Makamı” – Bir Zamanların Şöhretli Şairesi Şehvar Hanım’ın Hikayesi Kumbaracı50’de Sahnelenecek

İstanbul, 22 Nisan 2025 – Kumbaracı50
Burçak Çöllü’nün yazıp yönettiği, Nihayet Makamı adlı oyun, bir zamanlar İstanbul’un en tanınan şairlerinden Şehvar Hanım’ın yalnız hayatına dokunuyor. İşgal altındaki İstanbul’da geçen bu derin ve dokunaklı hikaye, eski hizmetçisi Sabriye’nin Şehvar Hanım’ı ziyaret etmesiyle değişir. Sabriye’nin gelişinin ardından, Şehvar Hanım’ın kalbinde açığa çıkan eski şarkılar, şiirler, anılar ve hayatı sorgulatan hikayeler izleyicilere unutulmaz bir deneyim sunuyor.
Nihayet Makamı, oyunda geçen “Nazar Et” dörtlüğü ile de dikkat çekiyor. Bu dizeler, Şehvar karakterine ilham olan ünlü şair Nigâr Hanım’a ait. İzleyiciler, dönemin duygusal ve kültürel atmosferine dair güçlü bir bakış açısı yakalayacaklar.
Nihayet Makamı
Tarih ve Saat:
- 22 Nisan 2025 – Salı / 20.30
- 15 Mayıs 2025 – Perşembe / 20.30
Yer: Kumbaracı50 / İstanbul
Yazan ve Yöneten: Burçak Çöllü
Dramaturg: Sinem Özlek
Orijinal Müzik: Burçak Çöllü
Dekor Tasarım: Yiğit Sertdemir
Kostüm Tasarım ve Uygulama: Sinem Öcalır
Işık Tasarım: İsmail Sağır
Afiş Tasarım: Önder Sakıp Dündar
Fotoğraflar: Murat Dürüm
Oynayanlar:
- Sabriye: Ayşegül Uraz
- Şehvar: Gülhan Kadim
- Hanende: Ayşegül Aykaç
- Sazende: Burçak Çöllü
Yönetmen Yardımcısı: Yeşim Sarı
Oyun Asistanları: Sevi Cingirt, Can Cecikoğlu
Dekor Uygulama: Candan Seda Balaban, Seda Yürük, Gizem Dila Kars, Eren Demirbaş, Onur Kiraz, Özge Emeç, Zekeriya Ece, Yiğit Sertdemir
Kel Diva, Oyun Atölyesi Moda’da

Haluk Bilginer, Yiğit Özşener, Kıvanç Kılınç ve Zuhal Olcay’ın başrolunü oynadığı oyun, 4 Mayıs’da Oyun Atölyesi’nde.
Bir İngiliz burjuva ailesinin, İngiliz koltuklarla döşenmiş oturma odası. Bir İngiliz akşamı.
Yıkımın ortasında, Bay ve Bayan Smith, ellerinde kalan son İngilizlik kırıntılarıyla Bay ve Bayan Martin’i evlerinde ağırlayacaklar. Peki evde en ufak bir yangın başlangıcı bile yokken Hizmetçi Mary, İtfaiye Şefi’ne ne hakla şiir okuyor?
Onlar Londra dolaylarındaysa bizi delirten, who? Bu kadar yabancılaştıran, what? Diva aslında kelse bizim gerçeğimiz saat kaçta gelecek? Bu karışıklığı sürdürmek kimin işine geliyor?
Bilmeye çalışmayalım. Her şeyi olduğu gibi bırakalım. (mı?)
Eugène Ionesco’nun, eşsiz kaleminden çıkan soyutlama ve absürdizmin kusursuz bir şekilde harmanlandığı bu oyun; Kel Diva adıyla bu sezon Oyun Atölyesi’nde
Timsah Ateşi, %100 STUDIO’da
Funda Eryiğit, Hazar Ergüçlü ve Hidayet Erdinç’in başrollerini paylaştığı Timsah Ateşi, birbirinden tamamen farklı iki kız kardeşin sevgisiz bir evde, kötürüm babalarıyla yaşadıkları çarpıcı hikâyeyi sahneye taşıyor. Mehmet Ergen rejisiyle hayat bulan oyun, 2019’da Edinburgh Fringe Festivali’nde en iyi yapımlar arasında yer alıyor. 1989 Kuzey İrlanda’sında geçen bu sürreal ve grotesk anlatı, 8 yıl hapis yatmış asi Fianna ile dindar ablası Alannah’ın çatışmaları üzerinden aile, inanç ve travmalarla hesaplaşıyor. Tempo bir an bile düşmüyor, izleyiciyi duygusal ve düşünsel olarak derinden sarsıyor.
Afife, 24 Nisan’da Zorlu PSM’de

Afife, Afife Tiyatro ve Zorlu PSM ortaklığıyla sezon boyunca Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde seyircisiyle buluşuyor. “Bu dünyada kadın olmanın gereği var olmak istiyorsan yanman gerek. Yanarken peşinden gelenlerin yolunu aydınlatman, kendini feda etmen gerek.” “Kuşaklar boyunca tüm tiyatroculara ve cesur kadınlara ilham olmuş, bir deniz feneri gibi karanlık zamanlarda yol göstermiş bir ışık, bir simgedir Afife. Sahnede olmayı bütün mevcudiyetiyle arzulayan Afife’nin, kadının sahneye çıkmasına, göz önünde olmasına, yasak koyan düzene başkaldırısının çağdaş bir yorumudur. İşgal altında İstanbul’da cephesini perdesi bellemiş çok kültürlü bir tiyatro kumpanyasının sahne arkası olan “Afife”, sezon boyunca Zorlu PSM’de tiyatroseverlerle buluşuyor.
İnsanlar Mekanlar Nesneler 24-29 Nisan’da Zorlu PSM’de

Oyun, cesaretin ve özgürlüğün hikayesini sahneye taşıyor. Geçmişin yüklerinden kurtulmaya çalışan bir insanın, korkularla yüzleştiği, gerçekle barıştığı ve en önemlisi kendini sevdiği bir yolculuk… Bu oyun, hayatın başlangıçlarını, aileyi, bağımlılıklardan kurtulmayı ve yukarı bakmayı anlatıyor. “Aşağı bakmadan yola devam edebilecek miyiz?” sorusu etrafında dönen bu özel yapım, cesurca “evet” demenin gücünü Merve Dizdar’ın etkileyici performansıyla keşfetmeye davet ediyor.
“Kalabalık Duası”, 27 Mayıs’ta Kadıköy Boa Sahne’de

Fiziksel Tiyatro Araştırmaları, “Şatonun Altında”dan sonra yepyeni bir araştırmanın sonucu olarak ortaya çıkan “Kalabalık Duası”nı seyirciyle buluşturuyor. Volkan Çıkıntoğlu’nun kaleme aldığı, Tolga İskit’in de oyunun anlatıcısı olarak unutulmayacak bir performans sergilediği “Kalabalık Duası”, 27 Mayıs’ta İstanbul Kadıköy Boa Sahne’de sahnelenecek.
Güray Dinçol’un yönetmenliğiyle sahneye taşınan “Kalabalık Duası”, anlatının fiziksel ve disiplinler arası olanaklarının peşine düşüyor. Günceli ve gelenekseli, akılcı ve mistik olanı, delilik ve bilgeliği İstanbul fonunda merkeze alan oyun,
Doğru mu?
Anlatmaya başlıyor.
Bitirebilecek mi?
Bu efsunlu şehirde bir şeyler oluyor diyor.
Aynı şeyi mi anlıyoruz?
Ama şundan neredeyse eminiz: “Sen anlattıkça oldu bu dünya, sen yoksan o da yok. Hikayen varsa
yaşarsın, hikayen yok, sen de yok”
Adını bilmediğimiz birinden ölüm, rüyalar ve şehre dair bir hikâye.
“Martı mıyım?” 24 Nisan’da ENKA Oditoryumu’nda

ENKA Sanat, Tiyatro BeReZe’nin Çehov’un Martı’sından uyarladığı yeni yapımı “Martı mıyım?”ı 24 Nisan Perşembe akşamı ENKA Oditoryumu’na konuk ediyor. Oyun, hem kurgu ile gerçeği hem de geçmişi, şimdiyi ve geleceği birlikte yaşatıyor.
Tiyatrocu Elif Temuçin’in uyarladığı ve rejisini üstlendiği “Martı mıyım?”, izleyenlerin yaşamlarındaki, ilişkilerindeki veya kariyerlerindeki hayal kırıklığına, anlamsızlığa, yaratıcılığını ortaya koyma ya da koyamama haline, başarı odaklı şehir hayatına ayna tutup “yalnız değilsin” diyor. Oyuncu kadrosunda Sezin Akbaşoğulları, Sanem Öge, Tolga İskit, Nazlı Bulum, Erkan Uyanıksoy, Şehsuvar Aktaş (Dış Ses)’ın yer aldığı bu incelikli oyun, kurgu ile gerçeği, geçmişi, şimdiyi ve geleceği birlikte yaşatırken, “Nasıl devam etmeli?” sorusuna dayeni anlatım biçimleriyle cevap arıyor.
“Martı mıyım?”, 24 Nisan Perşembe akşamı saat 20.30’da ENKA Oditoryumu’nda izlenebilir.
İlk yorum yapan siz olun