Music Radar raporu, dünya genelinde 75 milyon müzik eseri üreticisi olduğunu ve bu sayının 2030’a kadar iki katına çıkmasının beklendiğini tahmin ediyor.
Music Radar’dan gelen rapor, “müzik yaratma ekonomisi”nin mevcut durumunu inceledi ve dikkat çeken bir bulguya göre, her gün yayın dijital müzik platformlarına yüklenen yeni şarkıların sayısının, “1989 takvim yılı boyunca çıkan müziklerden daha fazla olduğu” ortaya çıktı.
Rapor ayrıca, 2021 ile 2022 arasında müzik eseri üreticisi sayısında %12’lik bir artış olduğunu belirtiyor ve bu sayının 75.9 milyon olduğunu vurguluyor.
Raporda, bu sayının 2030 yılı sonuna kadar iki katına çıkarak tahminen 198.2 milyon müzik yaratıcısına ulaşacağı öngörülüyor.
Raporda, “Kendi halinde müzik yaratımı sadece yaygınlaşmakla kalmayacak, aynı zamanda müzik eseri üreticisi ekonomisinin kanalını eşi benzeri görülmemiş bir şekilde genişletecek.” denildi.
Raporun önceki bölümlerinde, 2023’te her gün Spotify ve diğer dijital müzik platformlarına 120.000 şarkı yüklendiği, bu da yıllık toplamda 43 milyonun üzerinde bir şarkı sayısına tekabül ettiği belirtilmişti.
Bu sene Spotify, platformdaki tartışmalara rağmen, kâr ve premium abone sayılarında beklentilerini aşarak olumlu sonuçlar açıkladı.
Bu yaz başında İsveçli dijital müzik platformu Spotify’ın CEO’su Daniel Ek, “içerik üretiminin maliyetinin neredeyse sıfır” olduğu iddialarıyla geniş çapta tepki aldı.
“Bugün, içerik üretme maliyeti neredeyse sıfır olduğundan, insanlar çok büyük miktarda içerik paylaşabiliyorlar. Bu durum beni, uzun raf ömrü ve kısa raf ömrü kavramları üzerine düşünmeye sevk etti” diyerek düşüncelerini ifade etti.
“Bugün gördüğümüz ve duyduğumuz pek çok şey hızla geçici hale geliyor, ancak yüzlerce veya binlerce yıl boyunca değerini koruyacak fikirler ya da müzik eserleri de var” diye ekledi ve düşündürücü bir soru sordu: “Bugün, yüzlerce ya da binlerce yıl sonra hala değerli ve tartışılacak ne yaratıyoruz?”
Sayısız müziksever ve müzisyen bu yorum ve sorulara hızla tepki gösterdi CEO’yu “gerçekten kopuk olmakla” eleştirdi.
Kaynak: NME, Music Radar
İlk yorum yapan siz olun